Schoolwiki

Positionering Schoolwiki

Geschreven door Thom Rietberg op 31 dec. 2019

De Schoolwiki is binnen veel scholen al een essentieel onderdeel van hun communicatie naar ouders en leerlingen toe; het wordt veel geraadpleegd en ouders vinden snel het stukje informatie wat zij nodig hebben. Maar wat zijn nou de echte voordelen die de Schoolwiki voor uw school kan bieden? Samen met een aantal van onze huidige klanten hebben we de vier grootste winsten in kaart gebracht:

Efficiënt te werk gaan

Veel scholen worstelen met de schoolgids: elk jaar kost het maken van een PDF veel tijd en energie, informatie staat vaak dubbel op de website en ondanks alles blijven ouders toch bellen en mailen met simpele vragen. Uit deze problemen die bij scholen leven is de Schoolwiki gekomen. In co-creatie met een aantal scholen hebben wij een online versie van de schoolgids gemaakt die zowel functioneel als visueel goed in elkaar zit.

In de achterkant van Schoolwiki kunnen beheerders de pagina's onderhouden met teksten, afbeeldingen, grafieken en meer. Zo wordt de Schoolwiki een levend document wat elk jaar aangevuld kan worden met nieuwe of aangepaste teksten. En omdat de Schoolwiki samen met onze designers speciaal voor elke school ontworpen wordt, weet je zeker dat alles in de stijl van de school staat en past bij de rest van de vormgeving. Een grote tijdsbesparing om geen teksten meer bij een ontwerper te hoeven aanleveren!

Daarnaast kunnen bepaalde artikelen uitgestuurd worden naar collega's die geen beheerder zijn. Is er bijvoorbeeld iemand die meer over de geschiedenis van de school weet, dan kan deze persoon dat stukje typen en kan een beheerder dit goedkeuren. Op deze manier valt er simpel en snel samen te werken binnen de Schoolwiki.

Communicatie met ouders en leerlingen

Ook voor ouders en leerlingen zijn er veel voordelen te behalen aan de Schoolwiki. Papieren schoolgidsen zijn gemaakt om van A tot Z te lezen, net als een boek. Maar dit is niet hoe ouders het in de praktijk gebruiken. Je wilt iets weten, bijvoorbeeld over verlof aanvragen, en zoekt dan in de schoolgids naar dat stukje tekst. Daarom staat in de Schoolwiki onze slimme zoekfunctie heel centraal, die je na een aantal toetsaanslagen meteen een suggestie doet en je direct naar het juiste artikel leidt. Zo zijn ouders en leerlingen sneller op de hoogte en komen ze ook vaker terug als ze weer een vraag hebben.

Daarnaast is de Schoolwiki ook te gebruiken als een publieke bestandenbank, waarin alle rondzwervende PDF's en Word-documenten staan die in de school gebruikt worden. Ze zijn makkelijk te categoriseren en snel vindbaar voor iemand die op het document zoekt.

Het doel van de Schoolwiki is om alle praktische informatie op één plek te krijgen, zodat ouders en leerlingen snel een antwoord hebben en minder vragen bij de receptie terecht komen.

Mooi uithangbord

Steeds vaker zien we scholen overstappen op de Schoolwiki, maar we zien ook scholen die nog een PDF of Word-document als schoolgids op de website plaatsen. Dat vinden we een gemiste kans; niet alleen zijn deze documenten slecht doorzoekbaar, ook zijn ze vaak niet consistent met de uitstraling van de rest van de school. Dit terwijl de schoolgids voor veel ouders het eerste contactpunt is nadat hun kinderen begonnen zijn op school.

De Schoolwiki is zo gemaakt dat het echt past bij de rest van de communicatie, qua stijl maar ook qua functie. Een speciale widget die op de schoolwebsite te installeren is zoekt direct in de Schoolwiki. Op deze manier is het duidelijk wat de functies van de website en de Schoolwiki zijn. De website is het visitekaartje en kan je terecht voor nieuws, werving en contactgegevens en de Schoolwiki is dé plek voor alle praktische informatie.

Bijdrage aan ouderbetrokkenheid

Met de Schoolwiki zijn ouders weer echt op de hoogte van alle praktische informatie binnen de school. Omdat de informatie direct vanuit de schoolwebsite te vinden is, en overal op elk apparaat te raadplegen is, zijn vragen bij ouders al weg te nemen voordat deze gesteld worden. Daarnaast heeft de school inzicht in de meest populaire zoektermen die gebruikt worden en kunnen beheerders de Schoolwiki zó inrichten dat je altijd bij het juiste antwoord terecht komt.

Ken je Schoolwiki al?

Via de slimme zoekfunctie van de Schoolwiki, hebben ouders inzicht in alle schoolinformatie. Overal en op elk apparaat.

Meer weten?

Verder lezen.

Nog niet uitgelezen? Hier zijn een paar andere posts over Schoolwiki.

We delen onze nieuwtjes, ideeën en wat ons verder opvalt ook in onze nieuwsbrief! Ontvang ons relaas eens per twee maanden in je mailbox.