Schoolwiki

Schoolwiki update september 2020: Afschermen pagina's en documenten

Geschreven door Thom Rietberg op 10 aug. 2020

De Schoolwiki is een prachtige functionaliteit rijker. Indien jullie school ook de Hoy app gebruikt voor de dagelijkse schoolcommunicatie, kunnen pagina's en documenten nu worden afgeschermd. Op die manier moeten ouders, leerlingen en/of medewerkers zich (simpel en snel) verifiëren voordat ze de content kunnen zien.

Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken voor gevoelige content die je alleen wil delen met ouders en leerlingen, of voor interne documenten die alleen medewerkers mogen zien.

De aanleiding voor deze functionaliteit was dat meerdere scholen bij ons aangaven dat ze niet wisten wat ze met de content en documenten aanmoesten die niet publiek inzichtelijk mogen zijn. Met Afschermen kan de Schoolwiki nu ook hiervoor worden ingezet, zonder dat de drempel onnodig hoog wordt gemaakt voor ouders, leerlingen en/of medewerkers om deze informatie op te zoeken.

Hoe werkt afschermen voor beheerders?

Een pagina kan je via de pagina instellingen afschermen. Daarbij word je gevraagd voor welke doelgroep je de pagina wil afschermen. Vergeet de pagina niet op te slaan. In het overzicht van alle pagina's wordt met een labeltje weergeven welke pagina's zijn afgeschermd.

Een document kan ook worden afgeschermd. In de instellingen van het document (aan de rechterkant) kan je ervoor kiezen het document alleen zichtbaar te maken voor een specifieke doelgroep. Vergeet het document niet op te slaan. Van afgeschermde documenten is ook de voorvertoning niet meer zichtbaar voor niet ingelogde gebruikers.

Hoe werkt het bekijken van afgeschermde content voor gebruikers?

Bezoekers van de Schoolwiki worden om verificatie gevraagd zodra ze een afgeschermde pagina of afgeschermd document willen bekijken. Hierbij wordt aangegeven of het is afgeschermd voor ouders, leerlingen en/of medewerkers.

De bezoeker verifieert zich door de QR code te scannen met de Hoy app of - indien de gebruiker de app niet gebruikt of voorhanden heeft - via een link op zijn haar email. Dit hoeft maar één keer, waarna de browser onthoudt dat de gebruiker zich heeft geverifieerd en alle afgeschermde content (bestemd voor de gebruiker) in is te zien.

Waarom is Hoy hiervoor nodig?

Met de Hoy app heeft elke ouder, leerling en medewerker een eigen inlog, gebaseerd op de schooladministratie. Daarmee kunnen ze zich simpel en snel verifiëren. Zonder een integratie met Hoy, kan de Schoolwiki niet verifiëren of een gebruiker een ouder, leerling of medewerker is.

Verder hebben we enkele kleine bugs gefixt en verbeteringen doorgevoerd. Merk je toch dat iets niet goed loopt? Laat het ons weten!

Ken je Schoolwiki al?

Via de slimme zoekfunctie van de Schoolwiki, hebben ouders inzicht in alle schoolinformatie. Overal en op elk apparaat.

Meer weten?

Verder lezen.

Nog niet uitgelezen? Hier zijn een paar andere posts over Schoolwiki .

Onze nieuwsbrief

We delen maandelijks nieuwe interviews, blogs, nieuwtjes, en product updates in onze nieuwsbrief! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor, en ontvangen maandelijks de nieuwste content over schoolcommunicatie.