Hoy

Interview met Rody Dubbelman van Hans Petrischool

Geschreven door Tobias de Graaf op 20 nov. 2020

In dit interview vertelt Rody Dubbelman over wat Hoy betekent voor de dagelijkse communicatie bij hem op school. Rody is teamleider bij Hans Petrischool, een school voor praktijkonderwijs in Dordrecht.

Wat was voor jullie de reden om Hoy te gebruiken voor jullie schoolcommunicatie?
Wij waren al een tijdje op zoek naar een goede manier om leerlingen en ouders te bereiken, maar we vonden nog geen middel in de bestaande kanalen. Leerlingen en ouders maken weinig gebruik van e-mail. Magister was niet toereikend en is niet geschikt voor directe communicatie; je bent alleen aan het zenden en ouders kunnen geen contact opnemen. Whatsapp werd daarom veel gebruikt door docenten, maar vaak met een privénummer. Dat is best kwetsbaar, want op Whatsapp is je nummer voor iedereen zichtbaar. We wilden één manier hebben waarop leerlingen, ouders en mentoren goed en veilig konden communiceren. Dat is Hoy.

Hoe is de uitrol van Hoy verlopen?
Dat was op een bijzonder moment: dit voorjaar tijdens corona. Het positieve was dat de uitrol binnen twee weken klaar was, dit zou in een normale situatie meer tijd in beslag hebben genomen. Maar nu was er een noodzaak voor. Van tevoren zagen we dat er in de lockdown van alles werd geprobeerd om de communicatie beter te laten verlopen, zoals een tweede telefoonnummer voor whatsapp. Toen had ik snel door dat Hoy hier een oplossing voor zou zijn.

De werkelijkheid was iets weerbarstiger, omdat niet alle ouders bij ons een e-mailadres hebben en ook niet alle ouders de Nederlandse taal machtig zijn. Onze docenten moesten er behoorlijk wat tijd insteken om de leerlingen en hun ouders op afstand te bereiken en te begeleiden. Er ging daarom wat tijd overheen voordat de app was geïnstalleerd door meer dan de helft van de ouders en leerlingen. Maar het principe van de Hoy app werd vanaf het begin onderschreven door onze docenten.

Hoy is niet meer weg te denken

Hoe werd er op Hoy gereageerd?
Vanaf het begin eigenlijk positief. Op school zagen mensen direct dat dit een oplossing kon zijn voor het vraagstuk: hoe kan je goed en veilig communiceren naar leerlingen en ouders via één kanaal?

Ook ouders en leerlingen hebben de app goed ontvangen. Ik zit zelf op de indirecte lijn, dus heb niet dagelijks contact met ouders. Maar de mentoren merkten dat, toen ouders de app eenmaal hadden geïnstalleerd, er snel gebruik van werd gemaakt en het een alternatief is voor bellen, e-mail en Whatsapp. Eigenlijk is Hoy niet meer weg te denken.

Rody Hans Petrischool Hoy app

Hans Petri is een praktijkschool. Vergt dat een ander soort communicatie dan bij andere scholen?
Ik kan niet inschatten hoe andere scholen communiceren, maar onze communicatiestijl is via korte lijnen. Er is relatief veel communicatie tussen mentor, leerlingen en ouders. Dat is hier heel belangrijk. Onze ouders zijn Whatsapp gewend. Gelukkig lijkt Hoy hier ook een klein beetje op, in de zin dat je in een gesprek afbeeldingen en documenten mee kan sturen. Het feit dat ouders direct een vraag kunnen stellen aan de mentor wordt heel erg gewaardeerd. Het voelt persoonlijker dan e-mail.

Onze docenten sturen ook huiswerk via Hoy, en leerlingen leveren dit daar ook weer in. Voorheen was dit veel lastiger omdat leerlingen niet meer gewend zijn om te e-mailen. We hadden simpelweg geen goed alternatief buiten fysiek inleveren op school.

Ik zie nog veel meer kansen

Wat gaat er nu beter met Hoy?
Onze communicatie is eenduidiger. Voorheen was het een mengelmoes van allerlei communicatievormen. Nu wordt er al snel geroepen: “Kunnen we dat niet via Hoy verspreiden?” Of het nu nieuwsberichten, informatie of vragen zijn. Ook zijn we voorzichtig formulieren in gebruik aan het nemen. Dit gebruiken we eerst intern, bijvoorbeeld voor een inventarisatielijst van wat docenten volgend schooljaar willen doen. Dat ging voorheen via de mail, waarna het werd uitgeprint en verzameld. Nu gaat dat via Hoy, waarbij de resultaten direct binnenkomen en inzichtelijk zijn. En daar zijn we nog maar net mee begonnen, ik zie hier nog veel meer kansen.

Is er nog iets wat je nog zou willen delen met andere scholen?
De hele organisatie en ik zijn heel blij met Hoy. Het is in korte tijd een vaste waarde geworden op school.

Benieuwd hoe andere scholen Hoy gebruiken?

Bekijk een video case study over hoe het 4e Gymnasium communicatie per app heeft omarmd.

Bekijk de video

Verder lezen.

Nog niet uitgelezen? Hier zijn een paar andere posts over Hoy .

Onze nieuwsbrief

We delen maandelijks nieuwe interviews, blogs, nieuwtjes, en product updates in onze nieuwsbrief! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor, en ontvangen maandelijks de nieuwste content over schoolcommunicatie.