De afgelopen drie jaar stonden voor praktijkschool Forta in het teken van verandering en innovatie. Onder leiding van directeur Ivo Krop werd de school verbouwd, kwam er een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl, ambitieuze jaarplannen én begon de school met communicatie-apps Hoy en Schoolwiki.
Ivo, wat zat er achter deze vernieuwingen?
We hebben een herpositioneringtraject achter de rug dat resulteerde in onder meer een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl. Hoe we ons nu extern presenteren, past veel beter bij onze krachtige identiteit. Ook intern zijn we aan de slag gegaan: toen we drie jaar geleden een nieuw schoolplan opstelden, hebben we goed geluisterd naar de uitslag van het tevredenheidsonderzoek onder leerlingen en ouders. Daar kwam uit naar voren dat de communicatie nog beter kon. Ouders gaven aan te willen weten hoe het gaat in de klas en wat er gebeurt op school, ze wilden zich meer betrokken voelen. Als school wilden we de communicatie niet alleen verbeteren, maar ook professionaliseren. Gelukkig heb ik een energiek team dat de nieuwe ontwikkelingen omarmd heeft. Want als zij er niet klaar voor waren geweest, was het niet gelukt.
Hoy werkt niet alleen goed, maar
ziet er ook nog eens lekker uit
Waarom kozen jullie voor Hoy?
Hoy past bij onze identiteit: Forta staat voor kracht, ons team is betrokken en wil samen doen - samen met leerlingen, samen met ouders. Informeren begint niet pas op het moment dat een leerling in de klas zit, maar juist ook daarbuiten, en dat sluit mooi aan bij Hoy. Of we nu een waarschuwing voor ijzel sturen, toestemming vragen om foto's te delen of een instagram-post doorplaatsen waarin we onze nieuwe geit Pixie welkom heten, via Hoy betrekken we leerlingen en ouders bij Forta. Bovendien: een prettige app hoort er gewoon bij anno 2023. Ouders zijn schoolcommunicatie-apps gewend vanuit het basisonderwijs en verwachten dat ook in het voortgezet onderwijs. Hoy werkt niet alleen goed, maar ziet er ook nog eens lekker uit. Ik zie het als een onderdeel van volwaardig modern onderwijs.
Hoe was de overstap naar één app voor alle schooloudercommunicatie?
We gebruiken Hoy inmiddels voor alles, van roosterwijzingen en handtekeningen voor formulieren, tot het delen van onze nieuwsbrief en het plannen van oudergesprekken. In het begin was het natuurlijk wennen, maar het bleek zeker tijdens Covid-19 het ultieme middel om iedereen te informeren. Het is zoveel sneller en makkelijker. Voorheen stuurden we ouders aparte brieven en mails en zagen we veel briefjes waar een handtekening op moest nooit meer terug. Nu hebben we al twee jaar een respons van 78% op onze formulieren; een gigantisch percentage. Ik merk dat de prettige communicatie de betrokkenheid flink vergroot heeft. Met kerst organiseerden we bijvoorbeeld een oliebollenverkoop. Het was een kwestie van één leuk berichtje delen in de app, en de volgende dag stonden er al enthousiaste ouders op het schoolplein.
Veranderingen zijn altijd even wennen. Hoe creëer jij draagvlak binnen jullie onderwijsteam?
Ik ben enthousiast en ambitieus, en dat geeft het team ook terug, maar alleen met enthousiasme en ambitie red je het niet. Het is ook een kwestie van willen professionaliseren en goed werkgeverschap. Voor een deel van ons team was het best wennen om over te schakelen naar Hoy. Het helpt om hen te wijzen op hun privacy en het risico dat je loopt als je met je privé-nummer whatsappt of per ongeluk een foto voor vrienden in een klassen-appgroep plaatst. Daarnaast is de werkdruk in het onderwijs hoog. Ik vind het heel fijn dat ik mijn docenten kan uitleggen dat Hoy een werk-app is die zij na 17:00 niet meer hoeven te gebruiken. Eenmaal in Hoy is het gebruikersgemak zo groot, dat de meeste gebruikers het al snel omarmen.
We willen graag dat ouders trots zijn dat hun kinderen bij Forta op school zitten, en daar dragen Hoy en Schoolwiki zeker aan bij.
Sinds begin van het schooljaar is Forta ook over op Schoolwiki, vanwaar deze timing?
Met onze nieuwe naam en herpositionering, wilden we ook een nieuwe schoolgids en website. We hadden Schoolwiki al langer op het oog en dit was het uitgelezen moment om over te stappen. We zijn er heel blij mee, want Schoolwiki scheelt ons enorm veel tijd. Normaal ligt er veel tijdsdruk op het maken van de schoolgids: het moet worden vormgegeven en dan gepubliceerd of naar de drukker, maar met Schoolwiki is er geen deadline meer en kan ik wijzigingen doorvoeren op het moment dat het nodig is. Ook de zoekfunctie is erg handig. Ik zie dat ouders bijvoorbeeld zoeken op 'vrij vragen' als ze verlof willen aanvragen, dan zorg ik dat je met die zoekterm op de goede pagina belandt. En als ze tegenwoordig zoeken op 'red bull', komen ze op de pagina over ons beleid op energiedrankjes. Dankzij Schoolwiki is onze website een aantrekkelijk en bruikbaar instrument geworden. We willen graag dat ouders trots zijn dat hun kinderen bij Forta op school zitten, en daar dragen Hoy en Schoolwiki zeker aan bij.
Foto's, Roelof Jonker en interview, Julie de Graaf