Nu de scholen in heel Nederland gesloten zijn, is het belangrijk voor docenten om manieren te vinden om toch in contact te blijven met hun leerlingen. Afhankelijk van hoe lang de scholen dicht blijven kan het namelijk ook essentieel worden dat docenten instructie kunnen geven en leerlingen met elkaar kunnen samenwerken op afstand. Daarnaast is het belangrijk om vanaf begin af aan een kanaal te openen om tekstueel met je leerlingen in contact te kunnen blijven.
Hier een aantal tips voor docenten van ons tech team:
Open een groepsgesprek met je klas
Vooral als mentor is het belangrijk om te zorgen dat je snel nieuwe informatie kunt verspreiden naar de leerlingen in je klas, maar ook het het laagdrempelig is voor leerlingen om contact met je op te zoeken. Het beste middel hiervoor is een groepsgesprek/groepsapp met je klas.
Volgens de AVG-wetgeving mag dit echter niet meer via Whatsapp, omdat de telefoonnummers van leerlingen dan inzichtelijk worden voor andere leerlingen. Hier zijn twee alternatieven waarbij er geen persoonsgegevens uitgewisseld worden.
- Via Hoy: Als je school Hoy gebruikt voor communicatie met leerlingen, dan voldoe je al aan de AVG-wet. Een groepsgesprek met je klas starten is simpel: start een nieuw gesprek, geef een naam op (‘Klas 2BC’ bijvoorbeeld), kies ‘groep’ als het type gesprek, en vink in het volgende scherm de leerlingen van die klas aan.
- Via Telegram: Gebruikt je school geen Hoy? Dan is Telegram een goed alternatief. De gratis app maakt het mogelijk om groepen aan te maken waar je vervolgens leerlingen voor kunt uitnodigen door een link met ze te delen. Ook hierbij worden er standaard geen telefoonnummers of e-mailadressen uitgewisseld tussen de leerlingen.
Geef online instructie
Google kondigde vorige week aan dat je als docent nu via Google Classroom gratis videogesprekken en live presentaties kunt organiseren met groepen van maximaal 250 personen. Dat maakt het perfect om instructie te geven, eventueel zelfs aan meerdere klassen tegelijkertijd. Waar je normaal drie aparte uren zou hebben waarin je instructie geeft over hetzelfde onderwerp aan drie verschillende klassen (lesgroepen), kun je nu één moment afspreken waarop je aan al deze leerlingen instructie geeft.
Tijdens je instructie kun je een voorbereide powerpoint-presentatie of word-document presenteren, je scherm delen, of samen met de leerlingen naar instructievideo’s op Youtube kijken.
Google Classroom is ook handig om materialen zoals werkbladen en nakijkboekjes te delen met leerlingen. Let op: we raden aan dat de school een overeenkomst met Google sluit voor een Google for Education pakket, zodat het gebruik aan de AVG richtlijnen voldoet.
Op deze pagina vindt je allerlei informatie om van start te gaan →
Laat leerlingen samenwerken
Leerlingen hebben meestal minder moeite met in contact komen met elkaar, via alle verschillende social media tools die ze al dagelijks gebruiken. Toch kan het handig zijn om een aantal hulpmiddelen aan te bieden aan de klas:
- Samen tegelijkertijd aan een document of presentatie werken? Google Docs is daar geweldig voor. Als de leerlingen al Google accounts hebben, kunnen ze direct beginnen. Na het inloggen, maakt één persoon binnen de groep een document aan, en kan het delen met de andere groepsleden door hun e-mailadressen op te geven. (We raden aan dat de school de Google accounts faciliteert via een Google for Education pakket.)
- Video-bellen en je scherm delen in een kleine groep gaat eenvoudig via Whereby, waar je een gratis account kunt aanmaken en daarmee een ‘kamer’ start waar anderen de video-call kunnen bijwonen zonder een account aan te maken. De gratis versie werkt het best met maximaal 4 personen.
Meer inspiratie nodig?
In deze uitgebreide blogpost van Digididactiek in de klas vind je veel andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken.
Kijk ook eens op de blog van Willem Karssenberg, waarop de veel tips & tricks kunt vinden over allerlei tools voor digitaal lesgeven, die ook in tijden waarin er geen pandemie heerst heel handig zijn.
We horen natuurlijk ook graag als je tips hebt die we kunnen toevoegen aan deze blog!