Infowijs

Hoe we Hoy ontwikkelen

Geschreven door Thomas Schoffelen op 25 mei 2019

Hoy bestaat inmiddels bijna twee jaar. Inmiddels wordt de app dagelijks door duizenden ouders, leerlingen en docenten gebruikt, die op de app rekenen om met elkaar te kunnen communiceren. In een gemiddelde week worden er zo’n 10.000 berichten verzonden en ontvangen, honderden nieuwsberichten gelezen, en tientallen formulieren en afspraakplanners ingevuld.

Dat betekent dat de stabiliteit van de app en het achterliggende platform heel belangrijk is. Kleine bugs kunnen een grote impact hebben op hoe effectief de communicatie via Hoy is. Ons ontwikkelteam streeft er altijd naar om een goede balans te behouden tussen het verbeteren van de app door nieuwe functionaliteiten toe te voegen, maar ook de stabiliteit van de app hoog houden.

Lounging

Werken in sprints

We doen dat onder andere door te werken in sprints van elk twee weken. Vooraf bepalen we uitgebreid wat we gaan ontwikkelen gedurende die sprint. Om dat te doen kijken we naar alles wat er in onze backlog staat, een lange lijst waarin we alle feedback die we van gebruikers bijhouden, alsmede onze eigen ideeën voor verbeteringen, aanpassingen en nieuwe functionaliteiten voor de app.

Samen met de ontwikkelaars kijken we naar de impact, hoeveelheid werk en prioriteit van elk van de items in de backlog. Om op een leuke en effectieve manier te kunnen bepalen hoe belangrijk iedereen in het team een bepaald item vindt, gebruiken we een methode genaamd planning poker. Hierbij krijgt ieder teamlid een set kaartjes met nummers, en bij elk item dat opgelezen wordt uit de backlog legt elk teamlid een kaart neer, waarbij 1 niet urgent en niet complex is, en 9 heel urgent en heel complex. De optelsom van alle kaarten wordt genoteerd bij het backlog-item, en gebruikt om de prioriteit te bepalen. Als er blijkt dat mensen heel erg verschillen in hun opvattingen (en dus hun scores) over de urgentie of complexiteit van een bepaalde functie of verbetering, biedt dat een mooie ingang voor een gezamenlijke discussie.

Plannen en bijhouden

Zodra we onze backlog gesorteerd hebben, kunnen we kijken naar wat er in de komende twee weken gaat passen qua werk. Daarbij proberen we zoveel mogelijk functionaliteiten te combineren die met elkaar te maken hebben, zodat we de sprint een thema kunnen geven, zoals “notificaties verbeteren” of “groepsgesprekken toevoegen”. Grote bugs, of bugs die op veel mensen impact hebben krijgen natuurlijk voorrang, dus die komen er ook bij in de sprint.

Met de software Jira houden we de status van de ontwikkeling van elk item in de gaten. Zodra een nieuwe functionaliteit af is of een bug opgelost is, wordt er automatisch een beta-versie klaargezet, zodat iemand anders binnen het team kan checken of alles naar behoren werkt.

Na afloop van de sprint blikken we terug op het afgeronde werk en lessen die we kunnen leren. Belangrijke vragen daarbij zijn of de hoeveelheid werk die gepland was haalbaar is gebleken, of onze inschattingen van de tijd per item correct was, en of er zaken waren die het team tegenhielden in hun werk. En daarna begint het natuurlijk allemaal weer opnieuw!

Office

Updates uitbrengen

Afhankelijk van hoe urgent de opgeloste bugs zijn, en of er grote nieuwe functionaliteiten afgemaakt zijn in de voorafgaande sprint, wordt er een update gepubliceerd in de App Store en Google Play. Informatie over grote nieuwe functionaliteiten publiceren we in deze blog, en een keer per maand sturen we de Hoy-beheerders van al onze scholen een overzicht van alle veranderingen binnen Hoy.

Dat is, in het kort, hoe we Hoy ontwikkelen!

Ken je Hoy al?

Met Hoy krijgt elke school een eigen mobiele app. Eén centraal communicatiekanaal waarin de school en docenten makkelijk contact houden met ouders en leerlingen.

Meer weten?

Verder lezen.

Nog niet uitgelezen? Hier zijn een paar andere posts over Infowijs .

Onze nieuwsbrief

We delen maandelijks nieuwe interviews, blogs, nieuwtjes, en product updates in onze nieuwsbrief! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor, en ontvangen maandelijks de nieuwste content over schoolcommunicatie.