Niet al te lang geleden werd een schoolgids nog uitgedeeld aan alle leerlingen en ouders aan het begin van het jaar. Maar de schoolgids wordt inmiddels (bijna) niet meer gedrukt. Eigenlijk is dat niet zo verrassend: de tijd heeft de schoolgids ingehaald. Iedereen zoekt zelf via internet informatie op wanneer het ze uitkomt. Online, snel en wanneer het hen uitkomt. Er zijn dan ook nog maar weinig ouders die de schoolgids aan het begin van het jaar in zijn geheel doornemen.
Maar, waarom zetten scholen de digitale versie van de gedrukte schoolgids dan alsnog online als PDFje?
Daarmee wordt immers verondersteld dat ouders nog steeds via de ‘oude weg’ informatie tot zich nemen. Zeg nou zelf, wanneer heb je voor het laatst nog een encyclopedie gebruikt, in plaats van Wikipedia? Of ben je je mail inbox helemaal doorgescrolld op zoek naar dat éne stukje informatie, in plaats van de zoekfunctie te gebruiken?
Onhandige situaties
De schoolgids publiceren als PDF levert ongemakkelijke en onhandige situaties op: ouders moeten naar de website, de schoolgids zoeken en het zware document downloaden. Waarna het scan- en zoekwerk pas echt begint, met al het zoomen en scrollen wat daarbij komt kijken. Zéker op mobiel.
Dit alles zorgt ervoor dat ouders zelf ook steeds minder opzoeken – het wordt ze, in hun beleving, moeilijk gemaakt. Een belletje, appje of mailtje naar de school of mentor is dan makkelijker. Of ze geven het op, waardoor vragen onbeantwoord blijven en misverstanden ontstaan.
Heroverweging van de schoolgids
Oftewel, een heroverweging van het concept van de schoolgids is nodig om tot een gebruiksvriendelijke, handige en daarmee veelgebruikt informatiekanaal voor de school te komen. Welk doel moet de schoolgids van jouw school eigenlijk dienen?
Een schoolgids is in essentie een informatiekanaal dat simpel en snel antwoord biedt op de vragen van ouders en zich daarnaast leent als naslagwerk voor alle praktische informatie die van belang is voor ouders en leerlingen.
Deze heroverweging van de schoolgids dient verder te worden gebaseerd op hoe moderne ouders informatie zoeken en vergaren, en de mogelijkheden die het internet daarvoor biedt. In plaats van een vervelend jaarlijks karwei, kan de schoolgids zo een kenmerkend onderdeel van de schoolcommunicatie worden, waar de school trots op kan zijn en waarmee oudertevredenheid wordt bevorderd.
De Onderwijsinspectie kwam al enkele jaren geleden tot deze conclusie, toen werd aangegeven dat de schoolgids ook online beschikbaar mocht worden gesteld. In welke vorm dan ook, zolang enkele onderwerpen maar aan bod komen.
De zet is aan de scholen.
Een online schoolgids - mag dat?
Sinds een paar jaar mag er van de Onderwijsinspectie gebruik worden gemaakt van een online schoolgids. Bekijk onze Schoolwiki, waarmee je de schoolgids snel in samenwerking met je collega’s opstelt en gebruiksvriendelijk aan ouders aanbiedt.