Hoy

Interview met Odette van Leeuwen van De Goudse Waarden

Geschreven door Robin Petter op 18 mrt. 2024

De Goudse Waarden is een christelijke middelbare school met twee vestingen in Gouda en biedt onderwijs op alle niveaus. Steeds vaker vroegen de ouders van rond de 1600 leerlingen of alle communicatie niet via een app kon. Directiesecretaresse Odette van Leeuwen vertelt over de keuze om vanaf dit schooljaar de Hoy-app te gebruiken.

Waarom hebben jullie voor een communicatie-app gekozen?

“We hoorden steeds vaker van ouders dat ze veel berichten van ons ontvingen en dat ze die moeilijk konden terugvinden in hun volle mailbox. Vooral aan het begin van het schooljaar delen we veel informatie met de ouders, maar ook gedurende het schooljaar communiceren we heel wat met onze ouders en leerlingen. We vinden het belangrijk dat ze goed op de hoogte zijn van alles wat er speelt. We kregen steeds meer signalen van de ouders dat ze graag een schoolapp wilden. Veel van hen waren dat gewend van de basisschool van hun kind. Daarom zijn we ons in verschillende schoolapps gaan verdiepen om te kijken of we hiermee de dienstverlening konden verbeteren.”


Hoe had je gehoord over de Hoy-app?

“Onze directeur heeft het voortraject van de implementatie van de Hoy-app meegemaakt op zijn vorige school. Hij was hier heel enthousiast over en maakte ons toen ook enthousiast. Verder wisten we dat een andere middelbare school in Gouda de Hoy-app gebruikt en daar hoorden we ook positieve verhalen over.”

We hebben gekozen voor Hoy
vanwege de overzichtelijkheid


Jullie hebben verschillende schoolapps vergeleken?

“Van tevoren hebben we nagedacht welke functionaliteiten we belangrijk vinden, zodat de app voor de ouders en leerlingen goed bruikbaar is. We wilden bijvoorbeeld een overzichtelijke app, een met een webversie, de mogelijkheid tot koppelingen met sociale media apps en het liefst een eigen app die je kunt downloaden met onze naam en huisstijl. We hebben vervolgens van twee apps een demo gekregen. Dat gaf ons goed inzicht.”

Waarom hebben jullie voor deze app gekozen?

“Omdat de Hoy-app heel overzichtelijk is. De jaarkalender vinden we bijvoorbeeld heel handig. Ook een grote plus voor ons is dat je een groepsapp kunt maken met een klas of groep leerlingen waarmee we op excursie gaan. Voorheen maakten we groepsapps via WhatsApp, maar dan zijn alle nummers zichtbaar en dat is natuurlijk niet goed voor de privacy. Daarnaast vonden we het heel belangrijk dat je via deze app mentorgesprekken kunt inplannen. Eerder deden we dat via Microsoft Bookings, maar dat is vrij omslachtig. Via de Hoy-app werkt het veel makkelijker, eigenlijk zoals een datumprikker. Wat ons uiteindelijk over de streep heeft getrokken is het feit dat de Hoy-app zowel voor ouders als leerlingen is. Wij vinden het heel belangrijk dat leerlingen verantwoording nemen over hun schoolzaken, in hun vervolgopleiding zal dat ook moeten. Daarom richten we de meeste communicatie aan de leerlingen en informeren daarnaast de ouders, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.”

Hoy is een gebruiksvriendelijke
schoolapp die we iedereen aanraden


Voor wat voor soort berichten gebruiken jullie de app nog meer?

“We gebruiken de app – bij ons heet deze de DGW app – voor alle interne en externe communicatie. Belangrijke informatie voor leerlingen en ouders delen we via de berichten via een push-notificatie. Alle leuke informatie en nieuwtjes delen we op de nieuwspagina. Veel ouders en leerlingen weten ons inmiddels ook via de app te bereiken door korte vragen via een bericht te sturen. Op dit moment delen we ook alle interne communicatie via deze app. Dat is nog wel wat zoeken voor het personeel, maar het scheelt dat er recent een zoekfunctie aan het archief is toegevoegd.”


Jullie gebruiken de app dus sinds september. Hoe bevalt het tot nu toe?

“Heel goed. We horen veel positieve reacties van ouders. Alles zit in één app, is overzichtelijk en makkelijk terug te vinden. Ze zijn ook heel blij met de jaarkalender. Ook is het heel handig dat de ouders en leerlingen via de app naar onze Schoolwiki en website kunnen doorklikken. Tot nu toe gebruiken nog niet alle leerlingen de app, zo’n 80 procent op dit moment. We verwachten wel dat dit de komende tijd gaat toenemen. Het zou fijn zijn als de functionaliteit formulieren in de app nog verbetert: we delen vaak formulieren met vertakkingen en deze mogelijkheid is er nog niet in de app. Voorheen deelden we ongeveer een keer in de twee maanden een lange nieuwsbrief van rond de 15 pagina’s. De leuke nieuwtjes waren dan vaak al niet zo nieuw meer en de nieuwsbrief was dus lang en werd niet zo goed gelezen. Nu krijgen ouders en leerlingen korte berichtjes en kunnen we op elk moment een leuk nieuwtje delen op de nieuwspagina. Dit wordt veel beter gelezen. De Hoy app is kortom een gebruiksvriendelijke schoolapp die we elke school zouden aanraden. Het feit dat alle communicatie op een plek terug te vinden is, is echt een pluspunt voor de ouders en leerlingen.”Foto's door Eva Leget en interview door Thessa Lageman

Ken je Hoy al?

Met Hoy krijgt elke school een eigen mobiele app. Eén centraal communicatiekanaal waarin de school en docenten makkelijk contact houden met ouders en leerlingen.

Meer weten?

Verder lezen.

Nog niet uitgelezen? Hier zijn een paar andere posts over Hoy .

Onze nieuwsbrief

We delen maandelijks nieuwe interviews, blogs, nieuwtjes, en product updates in onze nieuwsbrief! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor, en ontvangen maandelijks de nieuwste content over schoolcommunicatie.