Hoy

Interview met Dudley Angela van praktijkschool Tender College

Geschreven door Robin Petter op 13 feb. 2023

Het Tender College is een kleine, praktijkgerichte VMBO school in IJmuiden. De 280 leerlingen hebben wat extra ondersteuning en begeleiding nodig om een diploma te halen. Sinds ruim een jaar werkt de school met de VO communicatie app Hoy. “Dit systeem heeft de communicatie op onze praktijkschool echt verbeterd,” vertelt Dudley Angela, die door zijn collega’s Dude wordt genoemd. Hij is mentor, ICT-docent, stagebegeleider en geeft ook rap-, dj- en danslessen.

Hoe was de situatie voor Hoy?
“De communicatie ging niet altijd soepel. Ouders vroegen vaak om de telefoonnummers van de docenten. Ik had daar niet zo’n probleem mee, maar veel collega’s wilden hun nummer niet geven. Sommige ouders bellen je namelijk voor elk wissewasje, ook ’s avonds en in het weekend. En als er een roosterwijziging was, hoorden de leerlingen dat soms niet op tijd. Vroeger moest je ook regelmatig formulieren uitprinten en aan de leerlingen meegeven, die de ouders dan moesten ondertekenen. Het persoonlijk ontwikkelingsperspectief-formulier bijvoorbeeld met doelen waar een leerling de komende zes weken aan wil gaan werken. Leerlingen vergaten dat vaak.”

Door de app heb je minder kans
dat er wat mis gaat

Hoe hoorden jullie over deze app?
“Mijn collega uit het ict-team hoorde erover op een beurs. We wilden graag een zo makkelijk mogelijk systeem, zowel voor de docenten als de ouders en leerlingen. We volgden daarna een workshop over de app om te kijken of het wat voor onze school was. Ik was direct geïnteresseerd en we hebben toen unaniem besloten de app te gaan proberen.”

Docent Dude Angela van praktijkschool Tender College over de communicatie app Hoy


Waren er ook collega’s met bezwaren?
“Sommige docenten vroegen zich van tevoren wel af waarom het nodig was, omdat ze gewend waren aan werken op de oude manier. Maar binnen de kortste keren waren ze de drempel over en overtuigd omdat ze zelf ervoeren dat de Hoy app heel prettig is. Alle communicatie gaat nu nog maar op een manier. Je hoeft niet meer je eigen nummer te geven en kunt de app zo instellen dat je in het weekend en ’s avonds geen berichten ontvangt. Via de app hebben we na een aantal maanden een vragenlijst gestuurd naar het hele team om de app te evalueren. Ik had niet verwacht dat er zoveel collega’s zo snel tevreden over zouden zijn, bijna iedereen.”

Wat vinden de ouders en leerlingen ervan?
“Ze vinden de app ook een verbetering. Ik begreep dat een groot percentage ouders en leerlingen van onze school de app gedownload heeft en dat er ook veel mee gecommuniceerd wordt. En ouders die niet veel met hun telefoon doen, krijgen gewoon een email. Dat is ook een voordeel van de app: niemand mist informatie. En als ouders de app niet begrijpen, krijgen ze uitleg van hun kinderen of helpen wij ze. Ik heb ook gemerkt dat sommige ouders het prettiger vinden om iets te schrijven aan ons dan het face-to-face te zeggen, bijvoorbeeld over problemen thuis.”

De app heeft mijn leven als
docent voor 100% verbeterd

Docent Dude Angela van praktijkschool Tender College over de communicatie app Hoy

Heeft de app je leven als docent verbeterd?
“100%. Mijn sterke kant ligt wat meer op het gebied van omgaan met leerlingen dan op de administratie, maar dit systeem is gewoon makkelijk en snel. Ook na school kan ik nu met leerlingen communiceren. Als stagebegeleider krijg ik bijvoorbeeld veel vragen van leerlingen over stages en dan kunnen ze direct antwoord krijgen. En formulieren stuur ik nu direct naar de ouders via de Hoy app waardoor je veel minder kans hebt dat het misgaat. De app levert ons ook tijdwinst op. Fijn, want de werkdruk ligt inderdaad hoog in het onderwijs.”

Foto's door Roelof Jonker en interview door Thessa Lageman

Ken je Hoy al?

Met Hoy krijgt elke school een eigen mobiele app. Eén centraal communicatiekanaal waarin de school en docenten makkelijk contact houden met ouders en leerlingen.

Meer weten?

Verder lezen.

Nog niet uitgelezen? Hier zijn een paar andere posts over Hoy .

Onze nieuwsbrief

We delen maandelijks nieuwe interviews, blogs, nieuwtjes, en product updates in onze nieuwsbrief! Meer dan 2500 mensen gingen je al voor, en ontvangen maandelijks de nieuwste content over schoolcommunicatie.