Wie kent ChatGPT inmiddels niet? De chatbot werd op 30 november 2022 gelanceerd en had in korte tijd miljoenen gebruikers van over de hele wereld. In Nederland alleen al had het 1,4 miljoen gebruikers in slechts 3 maanden tijd. De meningen over deze AI-tool lopen uiteen, zo ook in het onderwijs: sommigen beschouwen het als een vloek, anderen als een zegen.
In deze blogpost gaan we dieper in op het gebruik van ChatGPT in het onderwijs en ontdekken we hoe het al wordt toegepast op middelbare scholen. Maar belangrijker nog, we zullen verkennen hoe ChatGPT administratie, communicatie, marketing en PR-medewerkers kan helpen bij de schoolcommunicatie en dagelijkse werkzaamheden.
ChatGPT gebruiken op scholen
ChatGPT is een AI-aangedreven (kunstmatige intelligentie) hulpmiddel dat in staat is mensachtige teksten te genereren en vragen te beantwoorden aan de hand van verschillende commando’s.
Uit de statistieken van GfK blijkt dat ChatGPT voornamelijk populair is onder jongeren en twintigers in Nederland. Ongeveer 20 procent van de 13- tot 24-jarigen maakt gebruik van deze techniek. Ze gebruiken het bijvoorbeeld voor het automatisch genereren van boekverslagen en andere opdrachten. Binnen het onderwijs bestaan er daarom zorgen over het gebruik van ChatGPT door scholieren, want hoe kun je zien wat wel en niet door leerlingen is geschreven?
De staatssecretaris Alexandra van Huffelen (digitalisering) ziet zowel kansen als bedreigingen voor ChatGPT op middelbare scholen. “Een chatbot is niet de eerste technologie die in het onderwijs wordt geïntroduceerd”, volgens Van Huffelen. Rekenmachines en computers werden eerst ook bekritiseerd, maar zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het onderwijs.
De tijd zal het leren in hoeverre chatbots in het onderwijs worden verweven, maar dat moet je als administratie, communicatie, marketing en PR-medewerker op middelbare scholen zeker niet weerhouden om deze techniek als hulpmiddel in te zetten.
Met de juiste vragen krijg je de juiste antwoorden
Ken je het gevoel dat je vastzit in een tekst? Je weet niet hoe je een brief moet beginnen, je vindt het lastig om complexe materie supersimpel te verwoorden of je worstelt met een antwoord op een specifieke vraag van een ouder?
Hier komt de kracht van ChatGPT om de hoek kijken, want door de combinatie van kunstmatige intelligentie en de juiste vragen kan het als inspiratiebron dienen. Grofweg heb je drie verschillende soorten manieren om antwoord van ChatGPT te krijgen:
1. Eén vraag tegelijk
Je kunt ChatGPT gebruiken door één vraag per keer te stellen. Vergelijk het met het hebben van een gesprek met een virtuele assistent. Je typt simpelweg je vraag of verzoek in en ChatGPT zal een antwoord genereren op basis van de beschikbare kennis en trainingsdata.
2. Conversatiemodus
Met ChatGPT kun je ook in een conversatiemodus werken, waarbij je meerdere berichten kunt sturen als een opeenvolgende interactie. Je kunt reageren op de antwoorden van ChatGPT en zo een conversatie voeren. Het model zal proberen de context te begrijpen en relevante antwoorden te geven op basis van de voorgaande berichten.
3. Prompt-engineering
Je kunt de manier waarop je je vraag of verzoek formuleert aanpassen om specifieke instructies te geven aan ChatGPT. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een lijst, een samenvatting of het vergelijken van verschillende onderwerpen. Het model zal proberen het gewenste resultaat te genereren op basis van de gegeven instructies.
Door je vragen goed in te zetten, kan ChatGPT je helpen bij het bedenken van, bijvoorbeeld, creatieve ideeën voor schoolcommunicatie en marketingcampagnes, waardoor je frisse en boeiende content kunt creëren.
Hoe werkt ChatGPT in de praktijk?
We nemen je mee in een aantal praktijkvoorbeelden hoe je ChatGPT kunt inzetten.
Voorbeeld 1: helpen bij het opstellen van een brief
Stel je voor dat je een communicatiemedewerker of -adviseur bent van een middelbare school die verantwoordelijk is voor het opstellen van een brief aan ouders over een aankomend schoolproject. De medewerker wil ervoor zorgen dat de boodschap duidelijk en overtuigend is, maar zit vast, en kan wel wat extra inspiratie gebruiken.
De communicatiemedewerker of -adviseur kan ChatGPT raadplegen door een vraag te stellen als: "Kun je me helpen met het formuleren van een overtuigende boodschap voor de brief aan ouders over het aankomende schoolproject op onze middelbare school?"
ChatGPT kan dan suggesties geven voor sterke openingszinnen, het benadrukken van de voordelen van het project, het betrekken van ouders bij de activiteit en het creëren van een gevoel van enthousiasme en urgentie.
Voorbeeld 2: een bestaande tekst herschrijven
Ook kan het zijn dat je de brief al hebt geschreven, maar dat je moeite hebt om de tekst laagdrempelig en leesbaar te maken. Je kunt de gehele tekst dan plakken in je bericht en hierbij simpelweg de vraag stellen: “Ik heb een brief geschreven aan ouders van leerlingen van onze middelbare school om ze te informeren over het aankomende schoolproject. De boodschap is nu overtuigend genoeg, maar de brief komt in zijn geheel nog te formeel en ingewikkeld over. Kun je de tekst herschrijven waarbij de essentie van het verhaal hetzelfde blijft, maar wel veel toegankelijker is om te lezen?”
ChatGPT zal de tekst herschrijven naar een stuk dat toegankelijker en informeler is om te lezen. Zonder dat de kern van het verhaal verloren gaat.
Voorbeeld 3: inspiratie voor een social post voor de open dag
Een ander voorbeeld, stel je voor dat een communicatiemedewerker of -adviseur van een middelbare school verantwoordelijk is voor het maken van een aantrekkelijke Instagram-post om de aankomende open dag te promoten. De medewerker wil ervoor zorgen dat de post opvalt, nieuwsgierigheid opwekt en zoveel mogelijk mensen aantrekt om de open dag bij te wonen.
De medewerker kan ChatGPT raadplegen door een vraag te stellen als: "Kun je me helpen met het opstellen van een verleidelijke Instagram-post om de aankomende open dag op onze middelbare school te promoten?"
ChatGPT kan dan suggesties geven voor pakkende teksten, het gebruik van visueel aantrekkelijke beelden of video's, het benadrukken van unieke aspecten van de school, het noemen van speciale activiteiten tijdens de open dag en het oproepen van een gevoel van enthousiasme en betrokkenheid.
Het zijn slechts drie voorbeelden, want je kunt nog veel meer bedenken. Zo kun je ChatGPT ook inzetten om:
een lange tekst herschrijven naar maximaal 200 woorden;
een ingewikkelde tekst herschrijven naar taalniveau B1;
vragen om inspiratie voor de nieuwsbrief;
helpen hoe je moet communiceren ten tijde van een crisis;
voorbeelden van hoe je in gesprek kan gaan met zeer kritische ouders.
ChatGPT is geen tool om je communicatie te vervangen
Al met al is het duidelijk dat ChatGPT een waardevol hulpmiddel kan zijn voor administratie, communicatie, marketing en PR-medewerkers op middelbare scholen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat ChatGPT geen vervanging is voor essentiële communicatiekanalen zoals de schoolwebsite of voor onze communicatietools Hoy en Schoolwiki, aangezien het niet bedoeld is als primaire vervanging van communicatie.
ChatGPT is hiermee een sparringpartner voor als je even vastloopt en naar nieuwe inspiratie en ideeën zoekt. Met de juiste vragen kan het de creativiteit stimuleren en nieuwe perspectieven bieden. Door op verstandige wijze gebruik te maken van ChatGPT als ondersteunend instrument, kan het je helpen bij je dagelijkse communicatievraagstukken.
Het is ook altijd raadzaam om teksten die ChatGPT heeft gegenereerd in je eigen bewoording neer te zetten. ChatGPT wordt vaak verweten dat het niet-menselijke teksten zijn en je wilt als administratie, communicatie, marketing en PR-medewerker wel serieus worden genomen. Gebruik het dus vooral voor inspiratie.
Probeer het eens uit en kijk of het een positieve bijdrage kan leveren bij je dagelijkse werkzaamheden. We zijn benieuwd!